Dag 32: Die ander skildery van die Karasberge

Karasberge-skildery-2

Soos ek in Dag 31 geskryf het, het Ernst Luchtenstein vir Johann Blatt opdrag gegee om twee skilderye te maak. In die vorige inskrywing het ek die een skildery wat tans in Bethal, Mpumalanga hang gewys.

Hierbo is die ander skildery. Hierdie skildery se ligging/posisie is aan my bekend, maar die eienaar wil nie hê dat dit wêreldkundig moet wees nie.

In elk geval die verhaal van die twee skilderye is dat dit tonele op die plaas Kraaikloof (Kraaikluft) uitbeeld; die een (Dag 31) is die uitsig op die plaashuis en die een hierbo is die uitsig vanaf die plaashuis.

Dit is in hierdie geweste wat Ernst Luchtenstein  vir agtien maande weggekruip het vir Louis Botha se Uniemagte, tydens die Eerste Wêreldoorlog. Gedurende hierdie tydperk het hy die veld baie intiem leer ken, en gesien waar reën dit dikwels en waar nie. Met hierdie kennis het hy na die oorlog baie oordeelkundig grond gekoop en suksesvol begin boer.

My dagboekskrywery moes die afgelope paar dae plek maak vir werk aan “Die Keiservoël oor Namaland.” Ek het hard gewerk om die 49 illustrasies en vier kaarte persklaar te kry. Nou lê die agterblad nog voor. Die voorblad is amper reg. Hou hierdie spasie dop. 😄

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s